Cum se face vinul de casa

Fie că sunteți un pasionat al vinului sau doriți să vă aventurați în arta producției casnice a acestui lichid divin, a face vin acasă poate fi o experiență fascinantă și plină de satisfacții. Procesul de producere a vinului de casă nu necesită cunoștințe avansate, ci mai degrabă răbdare, atenție la detalii și iubire pentru această tradiție străveche.

Cum se face vinul

Procesul de fabricare a vinului de casă implică mai multe etape, începând de la alegerea strugurilor și până la îmbuteliere. Iată o scurtă prezentare a pașilor esențiali:

 1. Seleția Strugurilor: Alegeți strugurii corespunzători tipului de vin pe care doriți să-l produceți. Strugurii trebuie să fie maturi și să aibă o calitate superioară.

 2. less

 3. Strivirea Strugurilor: După selecție, strugurii sunt zdrobiți pentru a elibera sucul din boabe. Acest proces este crucial pentru extragerea aromei și a culorii din coaja strugurilor.

 4. Fermentarea: Sucul de struguri obținut este lăsat să fermenteze. Acest proces transformă zahărul din suc în alcool și dioxid de carbon. Temperatura și durata fermentației pot influența caracteristicile finale ale vinului.

 5. Limpezirea: După fermentare, vinul este lăsat să se limpezească, eliminând particulele solide. Mulți producători adaugă boabe de orez în acest stadiu pentru a ajuta la clarificarea vinului.

 6. Maturarea: Vinul este transferat în recipiente de depozitare pentru a matura. Acest proces permite vinului să-și dezvolte aromele și să-și îmbunătățească caracteristicile gustative.

 7. Imbutelierea: După perioada de maturare, vinul este îmbuteliat și pregătit pentru a fi savurat.

De ce se pun boabe de orez în vin?

Adăugarea boabelor de orez în vin are un scop practic. Acestea servesc ca agenți de limpezire, contribuind la eliminarea impurităților și particulelor solide din lichid. Boabele de orez atrag impuritățile și le ajută să se depună la fundul recipientului, facilitând astfel procesul de limpezire.

Ce se pune în vin pentru limpezire

Pe lângă boabele de orez, există și alte substanțe folosite în procesul de limpezire a vinului. Acestea pot include gelatina, bentonita sau chiar albușul de ou, în funcție de preferințe și tradiții.

Rețeta vinului de casă

Dacă doriți să încercați să faceți vin acasă, iată o rețetă simplă pentru un vin roșu delicios:

Ingrediente: Cantitate:
Struguri roșii maturi 5 kg
Zahăr 1 kg
Boabe de orez 50 g
Apă conform necesităților

Instrucțiuni:

 1. Striviți strugurii și colectați sucul.

 2. Adăugați zahărul în suc și amestecați bine.

 3. Adăugați boabele de orez în recipient.

 4. Lăsați amestecul să fermenteze timp de 7-10 zile.

 5. Filtrati lichidul și transferați-l într-un recipient de depozitare.

 6. Lăsați vinul să maturizeze timp de cel puțin 4 săptămâni.

 7. Îmbuteliați și bucurați-vă de vinul de casă!

Cum se face vinu

Făcând vin acasă, veți descoperi că procesul este o artă care implică atenție la detalii și răbdare. Vinul de casă vă va răsplăti cu arome unice și o satisfacție personală extraordinară.

Vezi și:

Photo of author

Kermuz

Lasă un comentariu